Primarii din Dolj, debusolaţi de Legea 165

Legea 165 precizează că vor fi inventariate toate terenurile de pe domeniul public sau privat al statului, care pot face obiectul restituirii.

sedinta Colegiul Prefectural Dolj

sedinta Colegiul Prefectural Dolj

Aplicarea Legii 165 dă bătăi de cap primarilor doljeni. Edilii au fost, joi, 27 februarie, convocaţi în sala mare a Prefecturii Dolj pentru a fi informaţi cu privire la noile prevederi ale legii cadastrului. În loc să îi lămurească aceste noi informaţii au trezit şi mai multe nelămuriri.

Legea 165 precizează că vor fi inventariate toate terenurile, cu investiţii şi fără, de pe domeniul public sau privat al statului, care pot face obiectul restituirii.

„Specialistul pe care l-aţi contractat are obligaţia să prezinte împreună cu omul delegat din Oficiul de Cadastru situaţia exactă a cererilor pe sectoare cadastrale. Nu uitaţi că sectoarele cadastrale au şi câte şase tarlele. Deci încă o dată vă spun: nu este o problemă pe care nu am luat-o în seamă, ba din contră, eu vă spuneam că de această dată presiunea este pe noi pe partea tehnică pentru că nu se poate să se facă vânzări de două ori. Ăsta este motivul pentru care nimeni nu ne va mai permite nouă la Oficiul de Cadastru să nu avem identificate aceste suprafeţe „, a declarat Ileana Spiroiu, şef al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Primarii din Dolj, debusolaţi de Legea 165

Primarii din Dolj, debusolaţi de Legea 165

Întâlnirea dintre primari şi conducerea Agenţiei Naţionale de Cadastru în loc să îi lămurească a trezit şi mai multe nelămuriri. De-a dreptul debusolaţi, unii primari susţin că trebuie măsurate toate terenurile, adică mii de hectare, iar costurile vor ajunge la zeci de miliarde de lei vechi.

„Gândiţi-vă la situaţia pe care o avem şi pe care o au mulţi: s-au dat titluri de proprietate pe Legea 18, dar nu am fost eu atunci, s-a dat pe vechiul amplasament, dar omului i-a dat din suprafaţa, să zicem, de 30 de arii doar 15 sau 18 şi omul are extremităţile est, vest, sud şi nord, nu pun problema şi extravilanului îndepărtat al comunei pe deal, dar dacă are în spatele casei şi i-a dat 15 în loc de 30 cum să fac eu acum”, a declarat unul dintre primarii prezenţi la întâlnire.

Suprafeţele inventariate vor fi reprezentate numeric într-un tabel anexă, cu corespondent grafic. Adică fiecare suprafaţă înregistrată numeric va avea şi o anexă grafică. Legea 165 a fost modificată la presiunea Uniunii Europene şi prevede ca toţi cetăţenii care au cereri de retrocedare nesoluţionate vor primi despăgubiri în natură sau prin echivalent.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Radical de Dolj pe FACEBOOK!

loading…

ziare