Bercea de la ISJ, în vizită la Bruxelles

Inspectorul şcolar general, Georgică Bercea, a fost în perioada 24 – 26 februarie, într-o vizită de lucru la Bruxelles.

Georgica Bercea la Bruxelles

Georgica Bercea la Bruxelles

Acesta a făcut parte dintr-o delegaţie a Ministerului Educaţiei Naţionale condusă de directorul general prof. Liliana Preoteasa care a întreprins o vizită de informare la Bruxelles, la Comisia Europeană. Această vizită de informare, la care au participat 18 inspectori şcolari generali din toată ţara, a fost rezultatul demersurilor pe care Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii din cadrul MEN le-a făcut la reprezentanta Comisiei Europene în România şi la Directorul General de Comunicare al acesteia.

Cei 18 inspectori şcolari generali aleşi să meargă la Bruxelles au fost selectaţi în baza unor criterii stabilite de reprezentantul Comisiei Europene în România. Au fost aleşi cei care conduc un inspectorat şcolar dintr-un judeţ în care numărul unităţilor şcolare din judeţ este mai mare şi care, în perioada 2004-2012 au obţinut titlul de Şcoala europeană. Au mai fost luate în calcul şi rezultatele obţinute la ediţiile din 2012 ale competiţiilor Şcoala europeană şi Made for Europe.

Temele propuse de către Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii şi care au fost cuprinse în agenda vizitei de informare au fost: instituţiile UE; Priorităţi europene în domeniul educaţiei şi formării profesionale; 2013 – anul european al cetăţenilor; Autonomia Şcolară în Europa; Dezvoltarea rurală şi educaţia; şi Noutăţi privind programele finanţate de Comisia Europeană – Erasmus pentru Toţi 2014 – 2020.

“Cu acest prilej au fost susţinute conferinţe pe temele menţionate de către: doamna Alina Ujupan, membru în Cabinetul domnului Dacian Cioloş; doamna Susanne Conze, director general Educaţie şi cultură; doamna Septimia Dobrescu, directoratul general Afaceri, Incluziune socială şi Forţe de muncă; domna Isabelle de Coster, Agenţia Executivă de Educaţie, Audiovizual şi Cultură pentru Politici educaţionale şi Analize de sistem; doamna Ana Maria Stan şi domnul Alin Juerges, directoratul general de Educaţie şi cultură pentru educaţie vocaţională şi perfecţionare; domnul Jonathan Hill, membru în cabinetul doamnei Androulla Vassiliou, comisar pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret. Discuţiile au fost centrate pe programul Erasmus pentru Toţi (2014 – 2020) care vizează, pe de o parte, reducerea abandonului şcolar şi, pe de altă parte, creşterea numărului tinerilor integraţi în învăţământul superior. A fost subliniat faptul că membrii Comisiei Europene discută împreună cu toate guvernele Uniunii etapele de reformă ce trebuie parcurse cu privire la îndeplinirea principalelor obiective stabilite de Strategia Europe 2020.”, a declarat profesorul Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj.

Programul Erasmus pentru Toţi (2014 – 2020) va deveni operativ începând cu 01 ianuarie 2014 şi va dispune de un buget generos până în 2020 de aproximativ 14,5 miliarde de euro, fapt ce reprezintă o creştere cu 40% faţă de nivelul actual al finanţării.

Totodată, programul are ca obiectiv ajutor pentru toate statele membre UE în vederea modernizării învăţământului şi sprijinirea tinerilor în a dobândi competenţe care să le permită să se integreze pe piaţa muncii.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Radical de Dolj pe FACEBOOK!

loading…

ziare